Elektroniske-sigaretter.no
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

E-sigaretter vs røyk

Det har utvilsomt blitt mer og mer populært å velge vapes og e-sigaretter fremfor vanlig røyk. Noen vil si at vaping og bruk av e-sigaretter er like skadelig som røyk, mens andre mener at det er like harmløst som å puste oksygen. Dette er et spennende tema som vi skal dykke dypere inn i i denne artikkelen.

 

Det vi vet om vanlige sigaretter

Det har gått en stund siden røyking av sigaretter ble promotert sterkt rundt omkring i USA. Man kunne til og med finne leger som anbefalte røyking hvis vi går langt nok tilbake i tid. Det var overveldende mye reklame som annonserte at det faktisk ikke var skadelig i det hele tatt med røyk, og at det til og med kunne være sunt. Nå, flere år senere, har vi alle blitt klare over hvor skadelig røyking er, både for de som røyker selv, og for de som befinner seg rundt de som røyker. Det er påvist gang på gang at det er uhyre kreftfremkallende, skader alle kroppens organer, og kan skape hjerneblødninger og mange andre komplikasjoner for helsen til brukeren.

Når man røyker sigaretter tenner man på tørket tobakk, som man puster inn gjennom et filter (eller ikke på ufiltrerte sigaretter) og ned i lungene. Dette medfører at man får mange andre skadelige midler som tjære, blåsyre og karbonmonoksid. Nikotin er selvsagt en av de viktigste grunnene til at mange begynner å røyke, siden det er veldig avhengighetsskapende. Nikotinen er også noe mange ser etter når det kommer til e-sigaretter også, som vi skal inn på senere.

Med vanlig røyk kommer også mange restriksjoner, som for eksempel at du ikke får røyke inne siden det plager andre, og at du må gå ut i bitende kulde for å få i deg nikotinen og nyte røyken din.

 

Det vi vet om e-sigaretter

E-sigaretter er annerledes. De produserer nemlig ikke røyk som er sjenerende for andre mennesker, og kan være helt uten lukt. Dette gjør at mange etablissementer lar folk med e-sigaretter benytte disse innendørs, såfremt det er luktfritt. E-sigarettene fungerer med mange forskjellige komponenter som gjør at såkalt e-juice (eller e-væske) som er væske i en beholder, som ofte sitter inne i pennen, bli varmet opp hurtig til en aerosol (eller spay) og kan inhaleres. Ved utpust vil ikke dampen henge igjen i luften særlig lenge, slik den gjør når man røyker vanlig røyk. Dampen vil rett og slett forsvinne ganske så raskt.

E-juice kommer i nesten alle tenkelige varianter og størrelser, som kan ha forskjellig lukt, smak og nikotininnhold. Mange som trapper ned nikotinavhengighet og kommer fra vanlige sigaretter kan lett velge mildere og mildere nikotininnhold helt til det er bokstavelig talt null nikotininnhold igjen. Dette er en flott metode å bruke e-sigaretter på for de som ønsker å slutte, men de som vil fortsette med nikotinfesten kan fryde seg over at e-sigaretter både er langt mer kostnadseffektive, i tillegg til at du kan få alle slags nikotinstyrker i væsken for å fylle beholderen din.

Flere og flere steder har i nyere tid begynt å sette et strengt reglement for bruk av e-sigaretter innendørs, men det er likevel en god brorpart i Oslo som kan la deg ta et kjapt trekk innendørs, såfremt det er luktfritt og ikke sjenerer andre. Fra 2019 er bruk av e-sigaretter lagt under røykeloven, slik at det i utgangspunktet ikke er tillatt å bruke e-sigaretter der det heller ikke er tillatt å røyke.

 

Helsen kommer først - forskjellene mellom røyk og e-sigaretter

Som vi alle vet, sigaretter har blitt brukt i flere hundre år, mens vaping er et moderne fenomen som har blitt uhyre populært i det siste. Men er vaping, altså damping, helt uskadelig for deg? Når du røyker en vanlig sigarett, så vil varmen fra gnisten du har på tuppen av sigaretten din få substansene til å gå fra å være solide til røyk. Om du bruker vanlige sigaretter, så vil dette slippe nikotin inn i blodomløpet ditt, noe som gir deg en kjappere puls og en liten boost i dopamin til hjernen, som er et kjemikalie for belønningssenteret. Siden nikotin er en stimulant, så vil du alltid ønske mer og mer etter stimulansen opprettholdes. Når man røyker vanlig røyk, så tar det faktisk ikke mer en 6 sekunder før du blir stimulert etter å ha innhalert.

Røyken vil misfarge tennene dine og ødelegge lungene dine, på grunn av høyt tjæreinnhold, samt at det er kreftfremkallende. Man har kommet frem til at mange av de skadelige stoffene frigjøres først når man brenner midlene før innhalasjon. Når man ser på e-sigaretter og vapes, så blir vape juicen raskt varmet opp, men ikke satt fyr på, slik at det er en aerosol, populært kalt damp, du puster inn, og ikke et middel som er satt fyr på. Dette er hovedforskjellen mellom e-sigaretter og vanlig røyk. Tobakk innholder også 9000 ulike stoffer, hvorav hele 70 er kreftfremkallende, sammen med en lang rekke andre stoffer som fører til hjerte- og karsykdom og skader lunger og andre organer. Forskning viser at halvparten av alle røykere dør som følge av røykingen.

Vaping med e-sigaretter varmer som regel opp væsken din til rundt 185° celsius, noe som ikke antenner middelet, men lar det varmes nok opp til å kunne inhaleres. 

Om man ser på korttidsbruk i e-sigarett vs vanlige sigaretter, så er e-sigarettene med e-juice en klar vinner. Det at middelet ikke antennes gjør slik at risikoen for skade minsker, da damp er omtrent like ufarlig som luft. Det eneste man må tenke på er at de som skaper vape juice varierer fra firma til firma, noe som betyr at du kan plutselig få en vape juice som har flere eller færre kjemikalier i seg. Dette kan da føre til noe skadelighet i lengden, såfremt disse kjemikaliene blir aktivisert ved 185-210° celsius.

Men det er viktig å huske på at når man bruker e-juice med nikotininnhold, innebærer ikke det faktum at det er mindre skadelig dermed at det er helt 100% ufarlig. E-sigaretter som har unaturlig smak som blåbær og ananas kan ha andre skadelige kjemikalier som vekkes opp under vaping. Vær trygg på at du kjøper e-juice fra profesjonelle aktører.

 

Strid om passiv røyking med e-sigaretter

Mange forskjellige kilder på nettet som fungerer som autoriteter på e-sigaretter, vaping og vanlige sigaretter krangler veldig om hvorvidt man kan få en type ‘passiv røyking’-effekt med e-sigaretter og vapes. Det korte svaret er ja. Det lange svaret er at dampen mest sannsynlig vil forsvinne raskt, og ingen av partiklene vil være igjen slik at det kan skade noen som er i nærheten. Men om du skulle blåse damp i ansiktet på noen og de puster inn, så kan det være en sjanse for at de vil kunne puste inn utpustpartikler fra e-sigaretten som kan være helseskadelige. Det som også kan være bekymringsverdig er at flere og flere unge tyr til e-sigaretter siden det virker tryggere enn vanlige sigaretter, noe det er, men som nevnt tidligere: Tryggere betyr ikke nødvendigvis 100% harmløst.

Det er heller ikke trygt å bruke e-sigaretter eller vapes om du er nære barn. Dette gjelder selvfølgelig også spesielt vanlige sigaretter, men vaping og e-sigaretter er ikke noe unntak her. Barn kan få tak i e-sigaretten din, åpne den og drikke e-juicen. De kan til og med klare å bruke den til å innhalere damp. Det beste kan i noen tilfeller være å la utstyret ditt ligge hjemme om du skal være nære barn.

Til tross for at damping kan være lov innendørs flere steder, anbefales det seg å ta hensyn til omgivelsene sine og vise varsomhet.

 

Det er ingen tvil om at e-sigaretter er sunnere enn vanlig røyk, men...

Dampen fra e-sigaretter er utvilsomt sunnere for lungene og kroppen din enn vanlig røyk. Som vi tok for oss tidligere i artikkelen, så holder oppvarmingselementet i e-sigaretter en varme på opptil 210° celsius, som gjør at substansen du bruker ikke vil bli antent, men simpelthen at e-juicen dampes ut. Når du røyker, derimot, så vil den antente substansen virkelig gjøre skade på kroppen din. Men dette betyr selvsagt ikke at vaping og e-sigaretter er helt harmløse.

Satt opp mot vanlige sigaretter, så virker e-sigaretter og vapes harmløse nok, men helt 100% trygge trenger de absolutt ikke å være, spesielt når man nyter smaker som blåbær, ananas og versjoner av e-juice med mange forskjellige kjemikalier i seg.

Det som lønner seg for å kunne vape trygt med din e-sigarett er å velge e-juice uten noe særlig smak (nøytral eller tobakksmak) og lavt innhold med nikotin. På den måten kan du med trygghet vape så mye du bare orker. Om du liker de med litt spesiell smak, som de med red bull og eple, så lønner det seg å sjekke ut de som lager e-juicen du bruker, og se etter kjemikalier som du helst vil være foruten.

 

Bruk av snus vs bruk av e-sigaretter ved røykeslutt

Mange bruker e-sigaretter for å slutte med en røykevane de har med vanlige sigaretter. Som vi nevnte ovenfor, så er jo e-sigaretter relativt harmløse i forhold til vanlige sigaretter, men det er også et tredjevalg; nemlig snus. Snus har dog et uhyre høyt nikotininnhold som kanskje vil avskrekke noen, men det er også bevist gang på gang at snus er relativt uskadelig om man ser bort ifra misfargning på tennene.

Men de som vaper og bruker e-sigaretter vil jo gjerne fortsette med den vanen og ikke bytte til noe helt nytt som snus, mens andre kanskje heller velger e-sigaretter og vapes fordi man kan kontrollere nikotinnivået, noe man ikke kan på snus eller vanlige sigaretter.

Vanlig nikotindose i en røyk tilsvarer en nikotinstyrke i e-juice på 16mg per ml, noe som er en veldig normal styrke på e-juice å begynne med for de som er ute etter å slutte med røyk. For de fleste vapes, så finnes det ampuller (e-juice) på 36mg (225% av en vanlig røyk i forhold til nikotin), 24mg (150%), 16mg (100%), 11mg (69%), 8mg (50%), 6mg (37%) og deretter 0mg som bare er e-juice uten noe nikotin. Det man må huske på er at selv om det kan være lett å hoppe rett på den nederste / svakeste vape juicen med en gang, så vil du nok automatisk røyke mer og mer på vapen din for å kompensere. Derfor er det alltid smart å begynne på 100% eller kanskje høyere, og trappe ned alt ettersom. Nikotinstyrken du bør bruke er også avhengig av hvor effektfull din e-sigarett er.

Med snus derimot, så kan du ikke kontrollere nikotininnholdet, og innholdet i en pose snus er skyhøyt, helt opp til 25mg per pose. Dette har slått mange røykere rett ut som har prøvet en strong eller extra strong snus. Om du er ute etter å slutte ordentlig med røyk, så er nok snus et godt alternativ mest fordi du bryter vanen ved å gå ut og røyke, men du kan ikke styre nikotinnivået. Om du ikke bryr deg noe særlig om å holde på vanen, så er vaping og e-sigaretter det aller beste valget for deg. Du vil lett kunne bryte vanen etterhvert som du trapper ned på nikotinen, men det er ikke helt nødvendig da det finnes mange forskjellige gode smaker man kan bruke i vapen eller e-sigaretten sin for å kunne ha en flott opplevelse uten å måtte ta inn noen nikotin. Og om du holder deg unna noen av de smakene vi har nevnt som kan ha forskjellige kjemikalier, så vil du ikke ha noe problem.

 

I bunn og grunn

I bunn og grunn er vaping og e-sigaretter mye bedre for deg enn vanlig røyk. Langt færre skadelige stoffer kommer igjennom under damping fremfor antenning, og du vil få i deg mindre kjemikalier (om du har valgt ut noen leverandører som har minimalt med kjemikalier eller smaker). Noe vi ikke har gått innom er også hvor kostnadseffektivt det er med e-sigaretter i forhold til vanlige sigaretter. Dette kommer selvfølgelig an på hvor mye du røyker vs hvor mye du vaper, men det er stor forskjell om forbruket ditt er det samme. En vanlig sigarett gir der cirka 10 trekk på 5 til 10 minutter, og hver pakke har 20 sigaretter. Antallet trekk som kan tas kontinuerlig med en e-sigarett varierer fra merke til merke. En beholder med e-juice holder typisk i 200 trekk, noe som kan måles opp mot en pakke røyk. Typen e-sigarett du har kan øke eller minske i effekt ut ifra hvilken modell du velger, så vær sikker på at du velger en type som er økonomisk. Da vil du lett kunne slutte med vanlige sigaretter når du samtidig trapper ned nikotinen mens du er fullstendig klar over at du faktisk sparer penger på samme tid.

 

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke